Karate zveza Slovenije

Poročilo pomladanskega licenčnega seminarja

Pomladanski licenčni seminar 
26.5.2018, Ljubljana

26. 5. 2018 je tehnična komisija KZS organizirala pomladanski licenčni seminar. Seminarja se je udeležilo 96 trenerjev iz 42 klubov. Na licenčnem seminarju smo se tokrat posvetili predvsem delu z otroškimi rekreativnimi skupinami. Po uradni otvoritvi s strani predsednika KZS Boruta Strojina in uvodnem delu v katerem je Peter Šircelj na kratko predstavil nov zakon o športu ter novosti na področju izobraževanja, je Tjaša Filipčič izpostavila posebnosti psihomotoričnega razvoja otrok. Poznavanje teh značilnosti lahko trenerjem pomaga pri delu z različnimi starostnimi kategorijami.  Povezovanje slovenskega karateja, množičnost in tekmovalni sistem, ki vključuje borbene elemente, poligon in kate je bila glavna tema predavanja Jerneja Severja.  Za zaključek je Tomaž Deberšek predstavil še osnutek slovenske šolske lige.

Glavne smernice razvoja slovenskega karateja

Za vse udeležence seminarja smo pripravili tudi anketni vprašalnik o »Smernicah razvoja slovenskega karateja«. Rezultate vprašalnika si lahko ogledate v priponki. Glavne ugotovitve, ki jih lahko izpostavimo na osnovi 70 vrnjenih anketnih vprašalnikov so, da je število aktivnih karateistov  v klubih, ki so včlanjeni v KZS okoli 6000, od tega jih je v KZS registriranih 2000.

Trenerji, ki so bili prisotni na licenčnem seminarju v veliki večini  96 % podpirajo združevanje slovenskega karateje in vključevanje novih klubov in zvez. Po nekaterih ocenah je število vseh aktivnih karateistov v Sloveniji okoli 12.000 s tem pa je karate primerljiv s Košarkarsko zvezo Slovenije in je med prvimi štirimi najštevilčnejšimi športi.

Večina trenerjev 91 % meni, da trenerji potrebujejo izobraževalni material v spletni ali tiskani obliki. V ta namen bo tehnična komisija pripravila spletno učilnico, ki bo namenjena vsem licenciranim trenerjem. Več kot 60 % trenerjev  je tudi odgovorilo, da se v klubih ukvarjajo z vadbo karateja za starostnike. Večina si jih želi tudi sodelovanja s tehnično komisijo in drugimi trenerji. Prve korake na tem področju lahko naredimo na nivoju Erasmus projekta, pri katerem Slovenija sodelujejo kot partner.

Glede na odgovore večina trenerjev pričakuje določene spremembe tudi na nivoju tekmovalnega sistema. Kar 76 % trenerjev podpira dvo ali tri nivojski tekmovalni sistem. Trenerji so veliko zanimanje pokazali tudi za oblikovanje skupnih testiranj oziroma za sodelovanje z organiziranimi testiranji na nivoju KZS ter za oblikovanje množičnega rekreativnega tipa tekmovanja v katerem otroci tekmujejo v več disciplinah (npr. borbeni elementi, kate, poligon) in pri vsaki disciplini nabirajo točke.  Prav tako bi se večina okoli 70 % udeležila regionalnih šolskih tekmovanj.

V karate zvezi Slovenije bomo poskušali slediti tem zastavljenim smernicam in prve korake na izbranih področjih izvesti že do začetka novega šolskega leta.

 

[metaslider id=3813]

 

 

Galerija slik:

[metaslider id=3796]

SORODNA VSEBINA