Karate zveza Slovenije

Karateistka, ki je Sloveniji priborila prvo žensko člansko medaljo na Evropskem prvenstvu

24-letna Tjaša Ristič je dokaz, da slovenski karate spada v sam evropski vrh

Ljubljana, 18. maj 2018 – Trdo in vztrajno delo je obrodilo sadove, s katerimi perspektivna karateistka že več sezon uspešno niza glavne dosežke in uspešno kljubuje trenutni konkurenci na domačih in mednarodnih tatamijih.

Vrhunska karateistka je na nedavnem 53. Evropskem članskem prvenstvu, ki je potekalo pretekli vikend v Novem sadu, Srbiji. Po pridobljeni priložnosti za uvrstitev v finale, se je na zaključnem dvoboju pomerila s predstavnico Norveške (Bettina Alstadsaether), ki je v pestri športni borbi po vmesni izenačenosti, po potrditvi sodnikov razglasili zmago Tjaše Ristič, s čimer je slovenska karateistka postala ponosna prejemnica bronaste medalje na Evropskem članskem prvenstvu 2018.

24-letni karateistki, Tjaši Ristič se je v tej dvorani ponovila zgodovina, saj je leta 2011 na isti lokaciji osvojila prisluženo bronasto medaljo na Mladinskem evropskem prvenstvu, po nedavnem uspehu pa je poudarila: »Uresničile so se mi sanje … Pred kratkim sem že zmagala na Premier ligi, še vedno pa to ni bilo isto, kot nedavno Evropsko prvenstvo, tega nisem pričakovala. Seveda pa tega ne bi mogla brez prave pomoči – mojih trenerjev in podpornikov.«

Predsednik Karate zveze Slovenije, Borut Strojin je poudaril: »Karate zveza Slovenije se zaveda uspeha, ki ga je dosegla Tjaša Ristič, za kar je zaslužna sama. Mi smo le odgovorni, da poskušamo ustvariti idealne pogoje zanjo in vse druge karateiste, tudi v bodoče. Ključnega pomena je, da mlajša generacija prepozna možnost uspeha, torej da se iz glav počasi izbriše misel »majhnosti«. Kajti Tjaša je dokazala, da se lahko ob bok postavi karateistkam iz vsega sveta. Evropskega prvenstva so se udeležili številni predstavniki iz kar 52 držav: opažamo, da še nikoli ni bilo tolikšne udeležbe, kar kaže na pripravljenost na Olimpijske igre v Tokiu leta  2020. «

Trener članske reprezentance Slovenije, Damir Vrbanič je o njeni pripravljenosti in pripravah dodal: »Imeli smo ogromno mednarodnih turirjev serije A in Premier lig, kjer je Tjaša pridobila ogromno izkušenj. Posledično sicer manj priprav, vendar smo ob tekmah skušali izkoristiti vsak trenutek za dodaten trening. Na nedavni tekmi je res oddelala fenomenalno, videlo se je zakaj je prišla na Evropsko prvenstvo.«

Tjaša Ristič se karateju v Karate klubu Kranj zvesto posveča že od malih nog. Odkar od leta 2009 tekmuje za slovensko reprezantanco, pa je to postala njena največja »obveznost«. Svojo športno kariero je usmerila v športne borbe, kjer ima vsakokrat in vedno znova visoke ambicije.

Tjašin glavni cilj so trenutno kvalifikacije na Sredozemske igre, ki bodo konec junija v Španiji, nato pa bo nov ciklus posvetila svetovnemu prvenstvu, ki bo oktobra v španskem Madridu. Vsekakor pa perspektivna slovenska športnica ne bo pozabila na svoj glavni cilj – Olimpijske igre 2020 v Tokiu. Treningom karateja je dodala še treninge kondicijske priprave z osebnim trenerjem Rokom Trostom ter mentalni trening s priznano športno psihologinjo Tanjo Kajtno, da lahko uspešno konkurira v svetu in predstavlja slovenski šport.

Tjaša Ristič priznava, da je njen urnik je zelo pester in eksploziven. Med tednom se ob popoldnevih udeležuje treningov v Kranju, 1x tedensko reprezentančnih treningov v Ljubljani, 3-4x tedensko pa obiskuje kondicijske priprave z osebnim trenerjem v fitnesu. Ob sredah obiskujem športno psihologinjo v Ljubljani. Kljub svojim športnim izzivom in ciljem, ne zapostavlja niti drugih osebnostnih ciljev – poleg športnih obveznosti obiskuje tudi 2. stopnjo študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani – smer Turizem.

Novinarska konferenca je potekala ob podpori sponzorjev: GES, gradbeništvo, energetika, sanacije, d.o.o., GENERALI zavarovalnica d.d. Ljubljana, Thermana, d. d., družba dobrega počutja.

Galerija slik

[metaslider id=3721]

SORODNA VSEBINA