Karate zveza Slovenije

MLADINSKO SVETOVNO PRVENSTVO 2019 (23.-27.10.2019 SANTIAGO, ČILE)

Zadnji  dan  prvenstva so nastopile mlajše članice.   Slovenske barve je v kategoriji do 68kg zastopala Kiti Smiljan.
Kiti je v prvem krogu s 3:1 premagala Kolumbijko Toressovo. V drugem krogu je bila s 5:2 boljša od Angležinja Salisburyeve.
V četrtfinalu se je pomerila z reprezentantko Južne Afrike Van Wykovo, ki je bila tokrat previsoka ovira in je dvoboj dobila z 1:4.
Južnoafričanka se je na koncu veselila bronaste medalje.
Svetovno mladinsko prvenstvo v Čilu slovenska reprezentanca zaključuje z dvema petima mestoma, enim sedmim ter dvema devetima mestoma.
Glede na dosežene rezultate je to prvenstvo najuspešnejše do sedaj, vendar ostaja grenak priokus zaradi neosvojene tako željene medalje.

Četrti  dan prvenstva so nastopili mlajši člani.   Slovenske barve je zastopal Stefan Joksimovič v kategoriji nad 84kg.
Stefan se je v prvem kolu pomeril z brazilskim reprezentantom Diottojem in moral priznati premoč z 1:3. Brazilec je bil zaustavljen v naslednjem kolu, tako da je Stefan ostal brez možnosti repasaža.

Tretji dan prvenstva so nastopili mladinci in mladinke.  Slovenski karate so zastopali:

Niklas Tamše do 55kg,  Tomaž Hudales do 68kg,  Laura Potisk do 59kg, Matej Gorišek do 76kg  ter Aleks Klobasa nad 76kg.
 Aleks Klobasa je moral v drugem kolu (prost prvo kolo) priznati premoč hrvaškemu predstavniku Cipriču z 0:2.
Matej Gorišek je v prvem kolu z 2:1 premagal Brazilca Pinheira, v drugem kolu pa je bil  z minimalnih 0:1 od Mateja boljši madžarski reprezentant Botos.
Tomaž Hudales se je po prostem prvem kolu v drugem pomeril s črnogorskim predstavnikom Boškovičem in tesno izgubil z 0:1. Boškovič se je uvrstil v finale in tako Tomažu omogočil repasaž. v prvem repasažu je premagal Urugvajca Da Silvo z 2:1, v naslednjem pa izgubil proti Italijanu De Vivu. Tomaž je osvojil končno 9. mesto.
Niklas Tamše je v uvodnih dveh krogih zabeležil zmagi proti Kolimbijcu Narvaezu za 2:1 ter domačinu Rosalesu z 2:0.  V tretjem kolu ga je premagal alžirski predstavnik Helassa z rezultatom 1:0, ki se je kasneje uvrstil v finale. V repasažu se je Niklas pomeril s reprezentantom Kuvajta Alotaibijem, ki je bil tokrat boljši z 0:2.  Niklas se je uvrstil na 9. mesto.
Ponovno je najboljši rezultat dosegla predstavnica ženskega dela reprezentance Laura Potisk. S štirimi zaporednimi zmagami proti Kitajki Zhoujevi s prednostjo prve točke pri rezultatu 1:1, Bosanki Selmanovi z 1:0, predstavnici Nove Zelandije Battovi  s 3:0 ter predstavnici Azerbajdžana Rzazadejevi z 1:0.
V polfinalu se je pomerila s staro znanko z balkanskih borišč Srbkinjo Perovičevo, ki je dvoboj dobila po sodniški določitvi ( redni del 0:0).
Laura se je za bronasto medaljo pomerila s Francozinjo Elisabethovo, ki je bila boljša z 0:2. Laura je na koncu osvojila nehvaležno ampak še vedno  izvrstno 5. mesto.

Drugi dan prvenstva so nastopali kadeti in kadetinje v borbah,  Slovenske barve so branili:

 Jerca Repič v kategoriji do 54kg,  Beti Molnar nad 54kg in   Timotej Jordan v kategoriji nad 70kg.
Beti Molnar je bila v prvem kolu boljša od avstralske reprezentantke Robinsonove  z 2:0, v drugem pa morala priznati premoč kasnejši nosilki bronaste medalje Turkinji Aksoyevi z 0:2.
Timotej Jordan je v prvem kolu premagal predstavnika Kosova Musliuja z 1:0 ter v drugem kolu Brazilca Andradeja s 3:1. V četrtfinalu je bil od Timoteja z 0:3 boljši kasnejši svetovni prvak Small iz Kanade. V prvem repasažnem dvoboju se je pomeril s Kazakstancem Usmanovom ki je pri končnem  rezultatu 1:1 dobil dvoboj zaradi dosežene prve točke. Timotej je na koncu osvojil odlično 7. mesto. 
Junakinja današnjega dne pa je bila Jerca Repič, ki je v v uvodnem kolu premagala nasprotnico iz Tajske Chokprasertgulovo z 1:2. V naslednjem krogu jo je premagala kasnejša finalistka slovaška predstavnica Vlasakova z 0:1. V repasažni borbi se je pomerila s srbsko reprezentantno Milutinovičevo in bila od nje boljša s 4:1. kar ji je omogočilo borbo za bronasto medaljo. V borbi za tretje mesto se je pomerila s Španko Lobatovo, ki  je dobila dvoboj z minimalnih 0:1.
Jerca je tako osvojila končno 5. mesto. 

Prvi dan prvenstva so po spremembi urnika nastopili samo tekmovalci v katah.

Slovenske barve so zastopali:
Timi Močnik (kate kadeti), Nia Ganzitti (kate mladinke) Nejc Sterniša (kate mladinci) in Bor Hartl (kate mlajši člani).

Največ uspeha je imel Nejc Sterniša v kategoriji mladincev, ki se je prebil v drugi del tekmovanja in na koncu zasedel 27. mesto.
Timi Močnik (število točk: 20,4), Nia Ganzitti (29. mesto), Bor Hartl ( število točk:21,3) so končali nastope v prvem delu tekmovanja.

 


V noči iz sobote na nedeljo so v Chile odšla mladinska reprezentanca karate zveze Slovenije v sestavi:

KATE – 4 tekmovalci:

 1. GANZITTI NIA – MLADINKE
 2. MOČNIK TIMI –- KADETI
 3. STERNIŠA NEJC – MLADINCI
 4. HARTL BOR – U21

BORBE – 11 tekmovalcev:

 1. REPIČ JERCA – KADETINJE DO 54 KG
 2. MOLNAR ELIZABETA – KADETINJE NAD 54 KG
 3. POTISK LAURA – MLADINKE DO 59 KG
 4. SMILJAN KITI – U21 DO 68 KG
 5. JORDAN TIMOTEJ – KADETI NAD 70 KG
 6. TAMŠE NIKLAS – MLADINCI DO 55 KG
 7. HUDALES TOMAŽ – MLADINCI DO 68 KG
 8. GORIŠEK MATEJ – MLADINCI DO 76 KG
 9. KLOBASA ALEKS – MLADINCI NAD 76 KG
 10. JOKSIMOVIĆ STEFAN – U21 NAD 84 KG

Spremljajo jih trenerji:

 1. Vili Klajnšček
 2. Rajko Malinovič
 3. Damjan Horvatič

Na prvenstvu nas bodo zastopali tudi štirje sodniki:

 1. Darko Zarič
 2. Zdenko Miklavc
 3. Andrej Cafuta
 4. Mladen Kutnjak

Vsem želimo uspešne nastope, žal pa bo MSP zaradi poškodbe izpustila Ajla Kurbegović.

BILTEN REPREZENTANCE: SP ČILE 2019 – BILTEN KZS

SORODNA VSEBINA