Karate zveza Slovenije

SKENDER TOŠIĆ JE POSTAL SVETOVNI PRVAK V PARA-KARATEJU

SLOVENIJI PRVA ZLATA MEDALJA NA ČLANSKIH SVETOVNIH PRVENSTVIH

Od 26. do 30. oktobra je avstrijskem Linzu potekalo 23. Svetovno prvenstvo za člane. Na prvenstvu je nastopilo 1024 tekmovalk in tekmovalcev iz 118 držav. V posamezni kategoriji je lahko nastopil iz posamezne države samo po en tekmovalec, kar pomeni, da je konkurenca zastrašujoča, saj so se v Avstriji zbrali res najboljši karateisti. V vsej zgodovini samostojne Slovenije je do sedaj uspelo osvojiti medaljo v članski kategoriji na svetovnem prvenstvu samo Klemnu Stanovniku (KK Ljubljana), ki je leta 1994 v Maleziji osvojil bronasto medaljo v športnih borbah do 70 kilogramov. Pričakovanja in želje vse slovenske karatejske javnosti je bila, da bi slovenski tekmovalci po dolgih letih ponovno osvojili katero od odličij.

Slovenske barve je skupno zastopalo 14 tekmovalk in tekmovalcev v katah, športnih borbah in disciplini para-karate, ki je svoje stalno mesto na svetovnih prvenstvi dobilo pred dvema letoma na SP v Bremnu v Nemčiji. V sredo in četrtek so potekali posamezni nastopi. Večina njih je opravila tekmovalni del v mejah svojih zmogljivosti. Še najbližje odmevni uvrstitvi sta bila Kaja Budič z osvojenim devetim mestom in Ardit Rušiti, ki je po spletu nesrečnih naključij ostal brez vrhunskega rezultata. Po treh zmagah je ob spregledanem nožnem udarcu s strani sodnikov izgubil četrtfinalno borbo proti reprezentantu Irana. Možnost repasaža ter s tem borbe za medaljo je splavala po vodi ko je Iranec z veliko pomočjo sodnikov izgubil polfinalno borbo s trenutno najuspešnejšim karateistom Aghayevom iz Azerbajdžana. V slovenskem strokovnem štabu sicer niso bili popolnoma zadovoljni z
doseženimi rezultati, vsekakor pa so izboljšali izide iz zadnjega svetovnega prvenstva.

SKENDER TOŠIĆ JE POSTAL SVETOVNI PRVAK V PARA-KARATEJU

V četrtek je kot zadnji slovenski tekmovalec nastopil v kategoriji para-karate v invalidskem vozičku Skender Tošić, član Karate kluba Zmaj iz Ljubljane. Sistem tekmovanja v katah v teh kategorijah je drugačen, saj so tekmovalci ocenjeni z ocenami. Skender je svoj nastop opravil res vrhunsko in sodniki so mu podelili ocene, ki so mu v nedeljo omogočile nastop za zlato medaljo. Kljub temu, da je bil njegov nedeljski nasprotnik domačin, favoriziran iz strani sodnikov, si Skender s tem ni delal problemov. Svoj nastop je opravil suvereno in na koncu zasluženo osvojil zlato medaljo. Zanimiv podatek je ta, da je avstrijski tekmovalec poleti na para olimpijskih igrah v brazilskem Riu nastopil v kajaku in osvojil srebrno medaljo.

sp-linz-skender-tosic-med-izvajanjem-kate

sp-linz-skender-tosic

sp-linz-skender-tosic-po-koncanem-nastopu-v-predtekmovanju-png

sp-linz-skender-in-njegov-trener-peter-sircelj

Album slik si lahko ogledate na Facebook strani Karate zveze Slovenije: SP LINZ 2016 – SLIKE

Ges

SORODNA VSEBINA