Karate zveza Slovenije

Testiranje za starejše

V sklopu ERASMUS projekta “Promoviranje aktivnega angažiranja v športu”, pri katerem sodelujejo nacionalne Karate zveze Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije smo v Domu starejših občanov Fužine izvedli PRVO TESTIRANJE s katerim smo preverjali možne učinke karate vadbe na splošno telesno pripravljenost oseb starejših od 60 let.

Pri testiranju je sodelovala skupina upokojencev med 60 in 82 let, ki vadi karate enkrat tedensko. Večina izmed njih predhodnih izkušenj z vadbo karateja nima, vendar so z aktivnostmi in odlično atmosfero na treningih izjemno motivirani. Skupino uspešno vodi Maša Gala, mojster karateja 2. Dan, ki vse sodelujoče motivira in spodbuja k nadaljnjemu udejstvovanju na področju karateja.

VEČ O PROJEKTU: Za testno baterijo smo izbrali “Test telesne pripravljenosti za starejše (Senior fitness test)”, ki omogoča primerjavo vadečih z normiranimi vrednostmi za posamezen spol in starost, dodali pa smo še test ravnotežja. Naš namen je, da v sklopu ERASMUS projekta k testiranju pritegnemo čim večje število karate klubov v Sloveniji, v katerih vadijo tudi osebe starejše od 55 let.

 

SORODNA VSEBINA