Karate zveza Slovenije

DVE MEDALJI NA MLADINSKEM EVROPSKEM PRVENSTVU V BOLGARIJI

44. EVROPSKO PRVENSTVO ZA KADETE, MLADINCE IN MLAJŠE ČLANE; Sofija (BOLGARIJA), 17. do 19.2.2017

Od petka do nedelje je v Sofiji potekalo 44. Evropsko prvenstvo v karateju za kadete, mladince in mlajše člane. Pomerilo se je rekordnih 1147 tekmovalk in tekmovalcev iz 50 držav, med njimi tudi 30 naših reprezentantov. Za veselje v slovenski ekipi sta poskrbeli Kaja Budič z osvojeno srebrno in Kiti Smiljan z bronasto medaljo.

Kaja Budič, članica Karate kluba Kolektor iz Idrije, je nastopila v kategoriji športnih borb mlajših članic nad 68 kilogramov. Po prostem prvem krogu je v drugem premagala Francozinjo in v tretjem krogu Luksemburžanko. Sledil je polfinalni obračun proti predstavnici Bosne in Hercegovine, ki ga je Kaja zanesljivo dobila z rezultatom 5:0. V finalu pa je bila žal premočna nasprotnica iz Italije.

Kiti Smiljan, članica Karate kluba Nestor iz Žalca, je nastopila v kategoriji športnih borb mladink nad 59 kilogramov. V prvih dveh krogih je premagala Romunko in Ukrajinko. V tretjem krogu je sledil poraz proti predstavnici Madžarske, ki se pa je uvrstila v finale ter tako omogočila Kiti, da nastopi v repasažu. Tam je zabeležila dve zmagi, in sicer proti Angležinji in Črnogorki ter tako zasluženo osvojila bronasto medaljo.

Vidnejše uvrstitve so dosegli še Maša Simonič in Ardit Rušiti s sedmim mestom ter Laura Potisk, Nina Zupančič, Iris Hočevar in Denis Gorenc z devetim mestom.

V sodniških vrstah so Slovenijo na prvenstvu uspešno zastopali Andrej Cafuta, Mladen Kutnjak, Primož Debenak in Milenko Railić.

Po zaslugi srebrne medalje Kaje Budič in bronaste medalje Kiti Smiljan je bilo to Evropsko prvenstvo za kadete, mladince in mlajše člane eno izmed najuspešnejših v zgodovini slovenskega karateja. Ne pozabimo, da je bil karate lansko leto na zasedanju skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) potrjen kot novi olimpijski šport, ki je vključen v program olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. S strani MOK-a je edino Svetovna karate zveza (WKF) zastopnica karateja v olimpijski družini, ki jo pa v Sloveniji predstavlja Karate zveza Slovenije. Naslednje uradno tekmovanje, ki čaka slovenske reprezentante je člansko evropsko prvenstvo meseca maja v Turčiji.

Nastopi naših reprezentantov v Sofiji:

1. DAN (Sobota, 18.2.2017) & 2. DAN (Petek, 17.2.2017): MEP 2017 – Prvi in drugi dan

3. DAN (Nedelja, 19.2.2017): MEP 2017 – Tretji dan

Kompletna statistika in rezultati: MEP 2017 – Rezultati

Čestitke Kaji in Kiti in vsem ostali reprezentantom, reprezentančnim in klubskim trenerjem ter vsem ostalim, ki ste tako ali drugače pripomogli k tem uspehom.

 

SORODNA VSEBINA